12.7.2019

Ruotsi: Tukholma - Gustafsberg - Malma Kvarn

Torstai 11.7.2019, Tukholma - Gustafsberg Kattholm (Ruotsi)

Lähdimme Tukholmasta jatkamaan matkaa puolenpäivän tuntumassa ja suuntasimme keulan Gustafsbergin kaupunkiin, joka on vain pienen matkan päässä. 


Lähtö Tukholmasta, Wasahamnin satama-allas on todella ahdas, siinä on ajettava kieli keskellä suuta ja käännyttävä tarkasti. Poika-B on innostunut ajamaan, ja hän halusi tarttua heti ruoriin.







Matka jatkui kapeaa väylää pitkin, jonka varrella on paljon katseltavaa.













Gustafsbergin Kattholmin vierasvenesatama on ihan upouusi. Laiturit ja rakennukset ovat ihan viimeisen päälle hienot. Jotenkin satama on kuitenkin ankea, se on liian syrjässä, eikä jostain syystä ole kovin viihtyisä. Illalla kun kävelytimme koiraa, näimme ihan erilaisen puolen paikasta, hienoja vanhoja rakennuksia ja idyllistä vanhaa aluetta. Vierasvenesatama on nyt rakennettu väärään paikkaan - ei houkuttele kävijöitä, vaikka puitteet ovatkin kunnossa.

Gustafsbergissä on valmistettu mm. saniteettiposliineja, mutta myös astioita. Vanha työläiskaupunki siis. Jonkinlaista valmistusta/tehdasta alueella on edelleen, mutta ilmeisesti tehdas on sulkemisuhan alla.


Gustafsbergin Kattholmissa on varmuudella tämän kesän paras laituri, parhaat aisat ja kiinnityspuitteet! Mutta silti jotain puuttuu... (paikan henki, idylli...?)


Satamakonttori ja rannan pieni baari. Talon takana oli pieni minigolf-rata.





Tilaa oli reilusti ja isotkin veneet mahtuvat hyvin.



Pelasimme yhdessä mm. Uno-pelikorteilla.
Pikku-B on kova uimari ja ui jatkuvasti ja kaikkialla.









Vierasvenasatamasta kun kävelee hieman syvemmälle lahden pohjukkaan, paljastuu Gustafsbergin upeat vanhat rakennukset.
Harmi, että posliini-museo oli jo sulkenut siltä päivältä.







Perjantai 12.7.2019, Gustafsberg - Malma Kvarn (Ruotsi)

Lähdimme Gustafsbergistä hyvissä ajoin, sillä lapset halusivat ehdottomasti päästä Smådalaröhön. Siellä on ihanat puitteet, kiva sauna, uima- ja suppailu-mahdollisuudet...
Valitettavasti paikka oli aivan tupaten täynnä, mihinkään ei mahtunut mitenkään päin kiinnittymään. Kamala pettymys... Pikku-B alkoi tuhertaa itkuakin kannella, mutta ei auta, kun ei mahdu!
Matka siis jatkui saman tien ja varasuunnitelmana oli Malma Kvarn, jossa olemme olleet kerran
aikaisemminkin (vuonna 2016). Paikka tiedetään idylliseksi ja ihan kivaksi.

Kapea sisäänajo Smådalarön suojaiseen poukamaan.

Smådalarön vieressä on Skype-miljonäärin saari. Ihan kiva on :)



Ihan tyyntä ja tuuletonta.
Matkalla kuitenkin sää muuttui aika radikaalisti, eli tyynen hetken jälkeen alkoi taas yht äkkiä tuulemaan ja satamaan. Loppumatka mentiin sitten sateessa.







Malma Kvarn on veneseuran omistama paikka. Siellä on varsinaisia vieraspaikkoja vain vähän (ehkä kymmenkunta), mutta vapaat paikat on merkitty vihreällä kyltillä. Eli seuran jäsenten tyhjiä paikkoja saa käyttää, mikäli niissä on vihreä lappu. Me soitimme satamakonttoriin, ja kysyimme missä vapaita paikkoja on ja saimme kehoituksen ajaa ihan perälle saakka. Todella pieni ja suppuinen lahden pohjukka. Erinomainen suoja kaikilta tuulilta. Saimme taas hyvän paikan laiturin päästä.









Malma Kvarnin sataman lähellä (noin 5 minuutin kävelymatkan päässä) on pieni järvi, jossa tytöt kävivät uimassa. Vesi on lämmintä ja kivoja lumpeenkukkia kelluu ympärillä.








Malma Kvarnilla voi myös pestä pyykkiä, siellä on hyvä pesutupa ja iso kuivaushuone. Sauna on pienen järven rannalla ja se maksaa 10 euroa / tunti. Suihkut ovat satamassa ja ne on ilmaiset (aikaisemmin vesi tuli poletilla, mutta nyt ne eivät maksaneet mitään).

Iltaa kohti aurinko alkoi paistamaan ja ilma kirkastui vihdoin. Tytöt kävivät uimassa järvellä, sup-lautailivat ja ajelivat kumiveneellä (moottorilla).

Illalla veneessä oli jonkinlainen punkki-show. Hertassa käveli kaksi irto-punkkia ja kolmas punkki oli jo kiinnittynyt hänen kuonoon. Tyttöjen sängyssä käveli myös yksi punkki. Illalla ravisteltiin petivaatteita ja tutkittiin koko porukka tarkkaan punkkien varalta. Todella ärsyttäviä punkit! Ei huvita metsissäkään liikkua sen vuoksi, ja koira kerää niitä tehokkaasti.










Lauantaina matka jatkuu Sandhamniin, jossa on paikka varattu hotellin rantaan kahdeksi yöksi.
Ilma kirkastui ja näyttää vihdoin hieman aurinkoakin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kesäloma 2022

Perjantai 24.6.2022, juhannusaatto / Turku - Bastholm Hellettä 30 astetta, aurinko paistaa täydeltä taivaalta ja on kuuma. Köydet irti lait...