15.7.2019

Ruotsi: Malma Kvarn - Sandhamn - Lökholm

Lauantai 13.7.2017, Malma Kvarn - Sanhamn

Lähtö aamupäivällä, mutta ilman kiirettä, koska meillä on valmiiksi varattu kaksi yötä Sandhamnin hotellin laituriin. Ajoimme pienen matkaa, noin 5 minuuttia, jonka jälkeen mittariston hälytysvalon pilli alkoi soida! Apuaa! Mitä nyt on pielessä. Hälytysvalossa vilkkuu akku. Pikainen tsekkaus, tuleeko pakoputkesta vettä ja pyöriikö koneessa hihna? Vettä tulee ja hihna pyörii.

Eli meillä on latausongelma. Käännyimme takaisin ja kiinnityimme uudestaan Malma Kvarnin laituriin. Pati ja iso-B kiristivät hihnaa, koska totesimme sen olevan mahdollisesti hieman löysä. Kone päälle ja pilli jatkaa huutamista. Veneen manuaalit esiin ja tutkimaan missä mahdollisesti olisi vikaa. Virtaa mitattiin eri paikoista, laturista, akun navoista ym. Emme saaneet ihan selvyyttä, missä vika voisi olla.




Sitten pähkäiltiin jatkotilannetta. Nyt on lauantai, eli korjaajaa olisi vaikea saada viikonloppuna. Lisäksi Sanhamnissa odottivat 120 euroa maksaneet valmiit paikat... jäisikö ne nyt käyttämättä?
Päätimme lähteä Sandhamniin. Saimme sammutettua hälytyspillin ja matkalla tarkkailimme, että koneen jäähdytys varmasti pelaa (vettä tulee ulos pakoputkesta). Meidän Volvo Penta kone tarvitsee sähköä vain käynnistykseen ja käsittääkseni kone käy ihan normaalisti latauksesta ja sähkösta huolimatta. Siispä ajelimme koneella Sandhamniin, ja päätimme olla maanantaina yhteydessä lähellä olevan Bullandön Volvo Penta huoltoon.








Meillä oli paikka varattu kahdeksi yöksi Hotelli-laiturista.

Sandhamn oli lauantaina aikamoinen bilepaikka :) Hotellin edustalla laiturilla oli valtava määrä ihmisiä ja rannalla soitti livebändi. Ihmisiä oli tosi paljon liikenteessä, aurinkokin paistoi pitkästä aikaa! Me tutustuimme Sandhamnin pikku putiikeihin ja illalla teimme vielä kävelyretken kalliolle auringonlaskua katsomaan.

Alla äiti-poika poseeraus :)







Sandhamnin kalliolla napattiin taas perinteinen, joka kesäinen perhekuva.










Illalla Pati paistoi köyhiä ritareita, joita söimme tuoreiden mansikoiden ja kermavaahdon kera.
Nuoriso sanoi, että köyhät ritarit olivat matkan kohokohta. Hyvä niin :) koska Sanhamnin kahvilassa
meinasimme ostaa vohveliannokset, jotka maksoi 18 € / kpl... ja meitä on kuusi, eli jätettiin ne tällä kertaa ostamatta. 










Sunnuntai 14.7.2019, koko päivä Sandhamnissa

Aurinko paistoi vihdoin, mutta lämpötila ei kuitenkaan kivunnut helteiseksi.
Päivällä kävimme Hotellin Spa -kylpylässä uimassa. 




Kävelimme rannalla ja kapeilla kujilla ja aistimme kivaa tunnelmaa. Ihailimme tietysti idyllisiä ja suloisia taloja ja ihmettelimme laitureilla valtavan kokoisia veneitä. Tulipa joku laiturin nokkaan omalla pienellä helikopterillaankin :)




Pikku-B ruokki pullansiivulla joutsenperhettä, jossa oli kuusi pörröistä "teini-ikäistä" poikasta. Olivat tosi rohkeita ja isommat ottivat pullaa jopa kädestä. Pitivät kyllä samalla kovaa jöötä lapsilleen.









Sandhamn on kyllä erittäin viehättävä ja idyllinen paikka, eihän siitä pääse mihinkään. Ihan suosikki, jossa on ehdottomasti käytävä joka kerta, kun veneellä tullaan Ruotsin puolelle.









































Maanantai 15.7.2019, Sandhamn - Lökholm (laturiongelma ratkeaa)

Maanantai-aamulla alkoi hillitön soittelu ja selvittäminen, mihin pääsemme korjaamaan rikkinäistä laturia. Facebookin "purjevenefoorumi" oli antanut paljon meille neuvoja ja useat olivat kehoittaneet ottamaan yhteyttä lähistöllä olevan Bullandön Volvo-Penta huoltoon. Sinne soitimmekin ensimmäisenä ja sieltä kerrottiin, että jonossa on 60 venettä... Sen jälkeen alkoi aikamoinen soittokierros kaikkiin alueen korjaajiin. Kaikki olivat aivan täynnä töitä tai olivat lomalla/lähdössä lomalle. Kukaan ei pystynyt auttamaan. Lopulta Bullandön korjaamon työnjohtaja sanoi, että tulkaa tänne sitten tiistaina, niin hän ottaa meidät (ahvenanmaalaiset) "johonkin väliin". Me nimittäin kuulimme puhelimessa vahingossa, kun toimistoneiti sanoi työnjohtajalle: "täällä on taas ne ahvenanmaalaiset, jotka soittaa...".  :D

Ok, eli tiistaina pääsemme korjaamoon Bullandöhön. Kello 13 olimme valmiita lähtöön Sandhamnin laiturista. Koska kello oli jo niin paljon ja lisäksi alkoi sataa vettä, päätimme siirtyä vastapäätä Lökholmin puolelle ja siitä sitten tiistaina aaamulla terhakkaasti startata Bullandön korjaamoon.

Sadepäivän tekemiseksi Pati ja Poika-B alkoivat vielä kerran itse tutkimaan laturiongelmaa.
Facebook-ryhmän neuvoissa oli kehoitettu tarkastamaan sini-punainen johto, joka menee laturiin. Näin tehtiin. Johto irroitettiin ja laitettiin takaisin - ja KAS! Kosketusongelma poistui, ja laturi alkoit toimimaan normaalisti!!
Tästä innostuneena pojat avasivat myös Raymarin autopilootin johdotukset, koska myös autopilootti oli irtisanonut toimintansa tänä keväänä. Siinäkin vaikutti olevan joku johto heiveröisesti kiinni ja myöhemmässä testissä vaikuttaa siltä, että myös autopilootti oli sadepäivän saldona saatu korjattua!

Kiitos siitä, että satoi vettä ja oli aikaa tutkia näitä asioita :)

Kyseisenä päivänä 15.7. on Pikku-B:n syntymäpäivä! Aamulla ensimmäiseksi hänelle laulettiin ja iltapäivällä teimme mansikka-täytekakun. 10 vuotta on miehellä ikää.







Pikku-B ja tytöt ajelivat kumiveneellä, vaikka satoi koko päivän. Lökholm on kaikin puolin kiva paikka. Paljon oli veneitä ja Lökholmkin oli erittäin täynnä. Lökholmin perällä (sisäänajo kahden kallion välistä) on tosi suuri marina, jossa oli paljon veneitä, myös purjeveneitä. Eli näyttää siltä, että syvyydet riittää, vaikka me ei uskallettu ajaa sinne. Ensi kerralla uskalletaan, kun näimme miten isojakin veneitä oli siellä perälaitureissa. 








Tässä kartta Lökholmin paikoista. Punaisella merkityt ovat laituripaikkoka, joihin myös purjeveellä pääsee. Syvällä, ison lahden pohjukassa on tosi paljon paikkoja ja isot laiturit. Sinne oli kiinnittynyt myös isoja purjeveneitä, joten ensi kerralla uskaltaudumme myös sinne tarvittaessa. Kuvassa alimpana on ihan reunimmaiset paikat, joissa me olimme nyt. Siihen laituriin ainakin tuli myös sähkö. Keskellä (kartassa on punainen pallo) on ollut ”perinteiset” Lökholmin laiturit, mutta niissä oli nyt teksti ” vain jäsenille”, vaikka laiturit olivat kylläkin täynnä ei-jäseniä (eli emme saaneet selvyyttä, saako niihin kiinnittää vai ei).








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kesäloma 2022

Perjantai 24.6.2022, juhannusaatto / Turku - Bastholm Hellettä 30 astetta, aurinko paistaa täydeltä taivaalta ja on kuuma. Köydet irti lait...